Hverdagslivet

18/05/2009

Mange har spurt meg om hva jeg faktisk gjør hver dag, når jeg ikke er ute og reiser eller gjør noe spesielt. Vasker jeg meg med en bøtte vann? Blir jeg kalt Michael Jackson av en 9-åring jeg stadig møter i trappa?

Jepp!

Når man har vært et sted en stund så blir selv livet i Afrika ganske hverdagslig, og ukedagene forløper seg litt som en arbeidsdag i Norge.

Jeg våkner stort sett tidlig om morgenen, som regel i 6 eller 7-tiden (blir man A-menneske av å være nærmere ekvator?), hvis ikke en av de 120 000 moskéene i nabolaget har vekket meg når de fyrer i gang rundt 4-5.

Her sover jeg:

plantainbonner

Så stikker jeg ned og kjøper meg brød fra en fast dame som holder til like nedi gata (jeg er som regel først oppe), for så å lage meg litt frokost. I Ghana er det nesten utelukkende hvitt brød overalt, som jeg kanskje kliner på litt smør eller syltetøy om jeg har.

(Shit, nå løp det akkurat en mus eller en jævlig stor kakerlakk forbi!)

Hvis jeg har noen klær å vaske gjør jeg det gjerne unna om morgenen (for hånd!), og tar en dusj. Vi har innlagt vann til badet, men det er ytterst sjelden det faktisk kommer vann til beholderen, så det blir som regel bøttedusj (fylle vann i en bøtte, for så å helle det over seg med en kopp el.).

Så åpner jeg datalabben og legger meg ned litt igjen, mens jeg venter på at elevene skal komme for sent (som noen alltid gjør til hver økt).

I løpet av en dag har vi lagt opp til at jeg skal ha fire økter, men for
øyeblikket er det tre. Der mater jeg på med mine über skills, helt til noe
av og til kødder seg og må fikses:

plantainbonner

Som regel holder ting seg greit sammen, selv om det i det siste har vært problemer med ustabil strøm (spenninga hopper av og til opp og ned).

I tillegg holder vi også månedlige møter i leiligheten for de HIV-positive
tilknyttet SYDD, hvor vi diskuterer helse, mat, drift av organisasjonen og andre relevante ting:

plantainbonner

Etter møtene deler vi ut hvetekorn og olje, som kommer fra USAID:

plantainbonner

Når arbeidsdagen er over, hender det jeg tusler til sentrum av Kumasi (som heter Adum), eller gjør noe annet sammen med vertsbroren min Issah, som i tillegg til å være kamerat dobler som kam-, klype- og pennholder:

plantainbonner

Trenger jeg å kjøpe noe går vi til et av markedene i byen, hvis det ikke er noe vi kan finne i en bod langs veien. Det finnes få skikkelige butikker, og det meste som selges er å få tak i på marked, i boder, biler eller containere langs veien.

Når kvelden kommer er det tid for middag, og da er det ikke akkurat
fiskegrateng eller karbonader på menyen, men som regel heller snodig (sett med en nordmanns øyne) mat. Ofte består tradisjonelle ghanesiske måltid av en slags tjukk masse av mel, ris eller noe annet, sammen med en suppe. Her er for eksempel en av dem, som lyder navnet «face the wall»:

plantainbonner

Navnet kommer av at den som regel er veldig mørk (selv om akkurat denne er ganske lys), og at den er omtrent som å tygge på fugemasse. Ganske tungt om man spiser mye, men smaker greit!

Alt som kan spises for hånd spises gjerne for hånd, som med en populær rett som heter Banku (her med bønner og fisk):

plantainbonner

Og jepp, det er sånn fisk ser ut her (akkurat denne ser faktisk ganske frisk ut). Fisk oppbevares gjerne også åpent ute i sola når den er til salgs, og mange lokale spiser det som snacks…

Her er en av favorittene mine, plantain (en slags søt grønnsak?) med bønner etc:

plantainbonner

Selv om det kanskje ser litt ukonvensjonelt ut for en européer, så har jeg ikke mye å utsette på maten her i heimen. Den krever litt tilvenning, men man lærer seg å like en hel del etterhvert!

Når så middagen er over begynner det å bli dugelig kveldstid, og da trekker jeg meg tilbake til rommet mitt, hvor jeg hører på VAMP og griner.

Neida! (Joda…)

Hvis jeg ikke gjør det, slenger jeg kanskje en nigeriansk blockbuster i DVD-spilleren (jepp, vi har DVD-spiller!):

plantainbonner

Eller lærer litt grunnleggende komputer med Messiah:

plantainbonner

Ellers får jeg kanskje et lite besøk, lærer meg banneord på lokale språk,
leser koranen (gjorde hvertfall det én kveld!), går til internettkaféen, går ut en tur med Issah, fantaserer om å komme hjem til Sciroccoen, eller sitter på taket med Jokke.

plantainbonner

I løpet av en dag drikker man en del vann, og siden jeg ikke kan drikke det lokale vannet uten at det er kokt eller renset, må vi kjøpe vann. Siden det naturligvis ville vært dyrt å kjøpe veldig mange flasker med vann, har ghaneserne vann på poser, som forøvrig er dritbillig:

plantainbonner

Når vi ikke får vann i springen til badet, må vi hente vann nede i førsteetasjen av bygningen vi bor i, i 20-liters dunker. For så å bære det opp seks etasjer, uten heis. Heldigvis har jeg bare vært nødt til å gjøre det én gang, og som regel fyller vi opp dunkene først når vi av og til får vannet opp til leiligheten.

plantainbonner

I skrivende stund er det ikke vann hverken til leiligheten eller til hovedspringen, og hele nabolaget går uten vann. Det ligger derfor ann til at vi må begynne å hente vann i en brønn like ved, om det ikke kommer tilbake snart:

plantainbonner

Her er forresten et bilde av litt av nabolaget, by night:

plantainbonner

Fra utenfor datalabben (ja, vi har blått pornolys i stua):

plantainbonner

Og nå er det under to uker igjen til avreise tilbake til Noreg, og det nærmer seg nok derfor også slutten på bloggen. Akk.

Jeg satser på et innlegg til før avreise, hvis jeg har noe dugelig på hjertet. Stay tuned!

Dr P.

Reklamer

4 Responses to “Hverdagslivet”

 1. Far Says:

  Litt annerledes enn hjemme men likefult ser det jo brukbart ut. Gleder oss til du kommer hjem. Har vært i garasjen og fortalt bilen din at du snart kommer hjem og da brummer den fornøyd.

 2. Antoine Says:

  Hvor ble det av det siste innlegget? Denne bloggen har vært en skuffis etter den andre…!

 3. Sandra Says:

  Heii

  Du trenger ikke å slutte å blogge selvom du er kommet hjem til Norge igjen. Jeg synes det er så kjekt å lese bloggen din, siden den er så innholdsrik, interessant samt spennende.
  Du kan blogge om hverdagen din her i Norge i stedet for!

  Jeg kommer selv fra Ghana, og synes det er morsomt å høre hva folk tenker og landet mitt. Blir ikke sint/sur selvom du sier noe stygt og ironisk om oppholdet ditt, fordi jeg skjønner at folk oppfatter nye omstendigheter ulikt. Det er fullt forståelig.

  P.S Kom innom bloggen din og blogg snart 😀

  MVH FAST BLOGGLESER

 4. Silje Says:

  Hahaha, nå har jeg og min romvennine ledd oss i hjel av din kam-, klype,- og pennholder, vann på pose (vi skriver bacheloroppgaven vår om flaskevann, så dette var kjempe interessant), din deeeeilige mat, din deeeeiiilige seng og at du ikke helt ser forskjell på mus og kakerlakker…!
  Jeg må vel bare innse at det ikke er mulig å snike seg unna hverdagen, uansett kontinent, noe jeg godtar med sorg.
  Håper jeg får sett deg til sommeren!
  KlemmmmS


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: