Cape Coast, billig gin, pervoaper og datalab

02/05/2009

For noen uker siden reiste jeg noen dager til Cape Coast, en ganske fin liten by som ligger langs kysten.

Ved vannkanten ligger Cape Coast Castle, som er et fort brukt av europeerne under slavetiden. Fortet var en av hovedportalene for slaveeksport fra Afrika, og ble blant annet holdt av Portugal, Sverige, Danmark og Nederland, for så å bli overtatt av britene, som måtte avslutte slavedriften i 1807.

bilde

Til enhver tid ble det holdt omtrent 1500 slaver i fortet, som skulle eksporteres. Mange av dem døde i fangehull som dette:

bilde

I slike hull ble 500 mannlige slaver holdt, oppå ca en halv meter med eget avfall (les; dritt).

Slaver som var syke eller uføre ble som regel sendt til et lite separat rom uten luftehull, for å dø. På gulvet satt mange av slavene i mørket og risset inn inskripsjoner i gulvet, med lenkene de hadde på seg:

bilde

Men området rundt fortet er forsåvidt fint, og har blant annet strender som er mye brukt av fiskere:

bilde

Like ved Cape Coast ligger Kakum National Park. Der var det igrunn ingen dyr å se, men de er kjent for en serie hengebroer som de har hengt mellom trærne i rundt 45-50 meters høyde. Der tok vi en guidet tur sammen med en gjeng amerikanere:

bilde

For å komme opp til hengebroene var det først en bakke for å komme opp i høyde; en etappe hvor de fleste amerikanerne datt av, en etter en, for å stå igjen andpustne og svette. Når vi endelig var kommet opp matet de innpå cola for å klare resten av turen. Et herlig møte med stereotype amerikanere? Jess!

Følget mitt, Franzi og kanadieren Louis:

bilde

Louis hadde med seg et backgammon-brett og noen flasker gin han hadde kjøpt på vei til Cape Coast, til den nette sum av 21,- kroner flaska. Derfor ble det innføring i backgammon (et spill som forøvrig er dritkjedelig), og selvsagt billig-gin, til vi fant ut at vi skulle ut og sjekke utelivet i den lille kystbyen.

Nå, – det som har vist seg på utestedene her i landet, er at det ikke alltid bare er forsiktig hoftejukking og gnukking når ein mann og ei kvinne møtast på dansegolvet, noe forsåvidt både jeg og kanadieren erfarte også i Cape Coast. Jeg har laget et illustrasjonsbilde i Paint, som jeg tror gjengir kvelden ganske bra (valgte å ikke ta med alle de lokale gutta som sto rundt og glodde noe jææævlig):

bilde

Hun var dobbelt så svær og lukta både HIV og klamydia, men hva annet kunne vel en liten hvit kis gjøre enn å holde seg fast og mate på? Hæ, hæ?!

(Du hadde gjort det samme!)

Jaja,- heldigvis fikk jeg iallefall veid opp for syndskapen, da jeg på vei hjem møtte en jente som også skulle til Kumasi. Hun holdt meg med selskap hele dagen (det tok en halv dag å vente på bussen), og var igrunn veldig hyggelig. Og også, viste det seg etterhvert; veldig, veldig kristen. Og hun ville at jeg skulle lese denne boken:

bilde

«A Young Woman After God’s Own Heart», en tenåringsjentes guide til et liv som god kristen husmor! Naturligvis den ideelle bok for en ateist med penis, så jeg leste meg opp på nødvendigheten ved å disiplinere barn og om gode kristne verdier, før hun insisterte på at vi måtte be før bussen gikk. (Noe som vanligvis blir gjort av en eller annen fyr i midtgangen.) Jeg ble så utnevnt (av de to andre) til å holde takkebønn om vi kom trygt frem, men det glemte vi dessverre. Sukk.

Uka etter hadde jeg Jonas (han som bodde i Yamah) på besøk en ukes tid, og siden vi følte vi ikke fikk sett det mangfoldige afrikanske dyrelivet i Mole, tok vi en tur til Kumasi Zoo. Og er det et sted du vil gå for å se konserverte dyr, så må det være her:

bilde

De første dyrene vi så var sjimpanser! Her kan du se en glad ape som koser seg med det aper liker best; – bildekk og litt søppel:

bilde

Faktisk var han så glad at han først tigget når vi kom bort, for så å kaste bananskall etter meg når jeg ikke hadde noe.

Her er en hyene som ligger og koser seg på betonggulvet sitt:

bilde

En løvehunn speider etter sitt neste bytte!

bilde

Et par krokodiller slikker sol:

bilde

Tenkt sitat; Kumasi Zoo, 2009:
«Øyh, Kwame, skal vi gidde å ta ut skilpaddene før vi maler eller?»
«Nei, hva faen, det blir jo sikkert en halvtime merarbeid!»:

bilde

Pytonslanger hadde de også. Deres naturlige habitat i følge beskrivelsen: åpen skog og sletter med gress. Kumasi Zoo-habitat: et 1,5×0,5m bur med grus og en stubbe:

bilde

Jeg vet ikke med deg, men jeg hadde lett valgt grus og en tørr skål over åpen skog og trær:

bilde

Som du sikkert forstår var det ikke akkurat noen Kristiansand Dyrepark, men snarere et heller deprimerende møte med Simba og vennene hans. Og akkurat når vi trodde det ikke kunne bli mer stusselig i en zoo, kom vi over en fyr som gikk inn i et hjørne av buret sitt for å gjøre det som snudde dagen til både julaften og bursdag på en gang(!).

Nå,- jeg er ingen apeekspert, så om det er vanlig atferd eller et tegn på grov underernæring vet jeg ikke, men en av apene hadde hvertfall ingenting imot å tilfredstille seg selv. For så å – øh – spise sitt eget avkom:

bilde

Jess!

På flere av burskiltene ble dyrene inni beskrevet som utrydningstruet, og at de ikke må settes i fangenskap. Jammen bra vi ikke sto og så på dem fanget i en zoo!

Jeg er ikke noen dyrerettighetsforkjemper eller en som interesserer meg særlig i dyr generelt, men hvis noen aktivister er hypp på å ta en tur til Kumasi nattestid, rygge inn en lastebil og ta dem avgårde, be my guest. Send meg en mail, og jeg lager matpakker og viser veien.

Datalabben er forresten i gang!

Jeg fikk laget noen enkle databord (spanderte på keyboard-skuff på skinner 😉 ), som vi gjorde litt køstøm trearbeid på:

bilde

Dette er resultatet (legg merke til juletrebelysningen oppe til høyre, som brukes for romantisk stemning om kvelden):

bilde

Mister Pablo (nå har visst alle begynt å kalle meg det) in action:

bilde

PC-ene er hissige Pentium 3-maskiner som i samlet kraft nesten er på linje med laptopen min, men de funker fint til tekstbehandling og enkle oppgaver:

bilde

Alle PC-ene og alt av koblinger må holdes oppe fra gulvet, for det blir en liten innsjø inne hver gang det regner. Ikke er rommet fryktelig stort
heller, så det blir gjerne litt varmt på dagtid. Men alt-i-alt er det ganske dugelig etter Ghana-standard, så jeg er igrunn vel fornøyd.

Det var alt for denne gang! Forhåpentligvis blir det et par oppdateringer til, før jeg reiser hjem igjen om litt under en måned, hvor jeg fantaserer om å fråtse i brunost og Fjordland til jeg blir kvalt i kjøttkakesaus.

Fortsatt kjærleg helsing,
Mister P.

Reklamer

5 Responses to “Cape Coast, billig gin, pervoaper og datalab”

 1. oda Says:

  eg har fått melkesjokolade og brunost frå noreg.. hå hå. så flink du er til å hjelpe barna!

 2. Jonas Says:

  Where is the Zissou-picture? 🙂

  Greetings from Germany. Your money is on the way. But i substracted some, because you still me owe me for those mangos. God Bless You. Amen.

 3. Henrik Says:

  De har sluttet å selge Fjordland. 2bad4u.

  HEHEHEHE NEIDA!!!!!

 4. Antoine Says:

  Til hjelpearbeider å være, får du sannelig dratt på mange safarier.

  SÅ DETTE ER DEN MØRKE BAKSIDEN BAK HJELPEARBEIDSFASADEN…………………. FASADEN SLÅR SPREKKER!

 5. Fetter Henrik Says:

  Halla Fetter!

  Ser du sliter med chixa der nede! Er det ikke noen av disse andre hjelpearbeiderne fra Europa som kan hjelpe til? På noen av bildene ser det ut som de har nice body!..

  Peace out

  /H


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: