Muslimsk bryllup(?), afrikansk fashion og litt sosialøkonomisk pjatt

11/03/2009

På lørdag var jeg en tur i et muslimsk bryllup – eller, snarere det jeg trodde var en slags vielse, men som egentlig var en av delene hvor kun kvinnene var samlet for bruden. Muslimske bryllup er delt opp, slik at det først er en seremoni i moskéen tidlig på dagen hvor brudgommen, brudgommens familie og brudens familie er for å be, uten at bruden er med. Så er det en seremoni på kvelden, som er med bruden og hovedsaklig hennes venninner og venninners venninner (osv.), hvor mannen ikke er tilstede. Dette er delen jeg var i. Bruden og brudgommen ser altså ikke hverandre i løpet av hele dagen, før de møtes på kvelden.

Bruden (som jeg forøvrig ikke så smile skikkelig én eneste gang):

bryllupoverv2

Masse, masse folk!

bryllupoverv2

Det som i grove trekk skjedde var at bruden sto i midten av masse folk som satt rundt i plaststoler. Noen danset rundt av og til, noen tok en del bilder av bruden og folk kastet penger på henne eller dytta de på panna hennes, for å bidra til å betale for bryllupet. I tillegg gikk bruden inn og ut flere ganger for å skifte antrekk (som tok evig lang tid!).

Normalt skifter bruden komplett antrekk kanskje 3-4 ganger i løpet av kvelden, men denne gangen rakk hun bare å skifte to ganger, siden det begynte å regne.

Her står bruden i midten:

bryllupoverv2

Noen tilskuere på en balkong:

bryllupoverv2

Alt-i-alt synes jeg det var ganske kjipt, og at det, tross det store PA-anlegget som spilte høy reggae/hiplife, faktisk var mindre liv der enn i den kristne begravelsen(!) som har foregått utenfor leiligheten i helga. Kanskje var det mer action i moskéen tidligere på dagen, men det tviler jeg voldsomt på. Her synes jeg muslimene må rydde opp i egne rekker og få seg mer dugelige seremonier! Terningkast 3!

Det er forresten tradisjon i de muslimske bryllupene at bruden velger ut enkelte tekstiler som noen av gjestene kan lage seg et antrekk av. Jeg kunne jo selvsagt ikke være kjipiz så, uten å vite hvordan de så ut, fikk jeg Latifa til å kjøpe oss tekstilene. Jeg ga min del til Abu, som mannefødte denne skjønnheten:

bryllupoverv2

Håhå. Rosa og lysegrønn, beibi – grilldress-designerens våte drøm!

Men hva skjer når man er hvit, går i rosa og grønn skjorte, med speilrefleks rundt halsen?

Jo, dette!
bryllupoverv2

bryllupoverv2

Jeg tok noen bilder av noen av dem under bryllupet, og fikk beskjed om at jeg måtte slutte fordi de lagde for mye bråk! Det var sikkert 20-30 unger som klikka helt:

bryllupoverv2

Jeg kjøpte meg forresten et bord og en stol for et par uker siden, så jeg har mulighet til å jobbe/skrive litt på rommet mitt. Bordet fikk vi selvfølgelig ikke inn i taxien, så vi bare stappa det vi fikk plass til i bagasjerommet, og så satt jeg i baksetet og holdt det hele veien. African-style! Og når jeg kjøpte stolen hadde ikke taxisjåføren stereo i bilen, så når vi satte oss inn ga han meg MP3-spilleren sin så jeg hadde noe å høre på. Jessjess!

Folk finner ofte løsninger på ting her, men generelt synes jeg evnen til langsiktig planlegging er litt vaklende. Mye har nok med dårlig økonomi å gjøre, men det er også en del latskap med i bildet. Folk gidder som regel ikke gjøre mer enn nødvendig, og selv enkelt vedlikehold av ting som ikke nødvendigvis koster mye penger, blir ikke gjort før det er absolutt kritisk. I tillegg er det mye dårlige rutiner og ineffektive løsninger på ting, og jeg mistenker mye svadabyråkrati. For ikke å glemme korrupsjon.

Tatt i betraktning den enorme fattigdomsprosenten her (44.8%), og at Ghana sies å være landet som er mest velutviklet i Vest-Afrika, kan jeg ikke forestille meg hvordan det må være rundt i andre land på kontinentet.

Anyways, jeg planlegger nå å reise til Jonas som bor i en landsby i nord, for å virkelig oppleve enkelt liv. Der er det verken strøm, innlagt vann (i det hele tatt, vi har det jo tross alt noen dager), og milevis til nærmeste internettkafé. Forhåpentligvis reiser jeg i løpet av måneden!

Koz og klemz,
Sindrebazz1.

Reklamer

4 Responses to “Muslimsk bryllup(?), afrikansk fashion og litt sosialøkonomisk pjatt”

 1. Sigrid Says:

  Fyttirakkern! Glad jeg ikke skal ha et muslimsk bryllup! Kjedelig å ikke se den man faktisk gifter seg med hele dagen, stå på utstilling for alle og i tillegg skifte så mange ganger! Men jeg likte hodepryden til bruden og klærne du fikk deg da, hihi :p

  Du får kose deg videre!

 2. Far Says:

  …og så skreddesydde klær da gitt, moteløven!

 3. Eline Says:

  Hehe, det er jo annerledes enn her i alle fall! men spennende å oppleve muslimsk bryllup også da, var sikkert en opplevelse å være der! hehe:P

  Men herregud a meg Sindre, den drakten syns jeg nesten du skal bruke her hjemme. Sklir rett inn på skoppum igjen da, ingen tvil !

  Også så mange søte barn da Mr Obruni ! 🙂

 4. Yaa Says:

  Syns du ser litt bleik ut..


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: