«Give me something». Bilder fra Fetteh og litt om livet som obruni

02/03/2009

Forrige helg var en svært hvit helg. Hvit helg i den forstand at jeg og mange kvitfjes fra introduksjonsuken møttes på et beach resort (Tills No. 1 Hotel) langs kysten, for god gammeldags badeferie. Tjohoi!

Fint var det iallefall:

strandfetteh4

Masse palmer der, mao. høy kokosnøtt-i-hodet-risiko:

strandfetteh4

Marie, med Atlanterhavet i bakgrunnen:

strandfetteh4

strandfetteh4

strandfetteh4

strandfetteh4

strandfetteh4

strandfetteh4

Trotro-cam:

strandfetteh4

Skeptisk?

strandfetteh4

sandvei

Så til dagens innleggtittel; «give me something». Det er nemlig noe man kan regne med å høre en hel del ganger når man er hvit i Ghana. Heldigvis med forskjellige variasjoner så man ikke går lei; noen av de jeg har hørt de siste par ukene er f.eks «give me money», den spesifikke «give me 20 dollars», den høflige «please, give me money» eller den mer fyldige «blabla, you are my friend, blabla, you should come visit my house, blabla, i am a poor man, blabla. Please give me money».

Det er nemlig en ganske vanlig oppfatning her nede at alle som er hvite er møkkarike. Noe som kanskje er en kozzzelig følelse når man er hjemme i kalde Norge, men som tidvis kan være ganske slitsomt når man er her. Uansett hva man skal gjøre, enten det er å ta taxi eller kjøpe sko, så får man som regel obruni-pris (Obruni = «hvit person» på Twi, enkelt oversatt). Så lenge prisen ikke er satt, så må man regne med å måtte prute fordi man alltid får overpris. En dame forsøkte for eksempel å selge meg én dorull til 4 cedi, som er noe sånt som 20-35(?) kroner!

Ellers hører jeg folk rope obruni etter meg sånn ca 20-30 ganger hver dag, avhengig av hvor mye jeg beveger meg ute blant folk. Enkelte, spesielt barn, tar helt av. Noen ganger roper de til stemmen vrenger seg hvis jeg ikke hilser. I går satt jeg og Franziska (hun ene jeg reiste med til Kintampo) i kultursenteret i byen, og en flokk med unger kom bort og fulgte oss rundt en halvtimes tid. En av de begynte å kysse armen min(?!), og flere av de andre var veldig fascinert av håret til Franzi. Generelt er barn tilsynelatende enten veldig glade i hvite folk, redde oss, eller bare føler for å rope «OBRUNI!!!» som om det ligger instinktivt i venstre hjernehalvdel. Faen, jeg kan vedde på at unger som ikke engang kan snakke har kalt meg obruni.

Hilsing er generelt viktig i Ghana. Ikke bare med hvite, men alle. Jeg aner ikke hvor mange jeg tar i hånda hver dag, men jeg vil nok anta en minimum ca 20-30 personer der også, også avhengig av hvor jeg er. Ofte tar jeg gjerne folk i hånda flere ganger; tror rekorden min så langt er tre ganger på en samtale på ca 40 sekunder. Med en tilfeldig fyr jeg møtte på gata.

Men ta alt over med en klype salt; det kan være det låter fryktelig negativt, men stort sett er det hyggelig. Obruni er ikke et rasistisk ladd ord, og håndhilsing er, sett bort fra det (u)hygieniske aspektet, stort sett ålreit. Selv om det noen ganger kan være slitsomt de gangene man bare ønsker å gå uforstyrret fra A til B.

På bussen til Accra forrige helg (på vei til Fetteh) ble forresten alle hvite satt bakerst i bussen! Men det tror jeg var en tilfeldighet. Hehe.

Ble forresten møkkasolbrent på lørdag, stort sett over hele kroppen. Stas!
strandfetteh4

Solkrem er jo noe pysete dritt småjenter bruker uansett?

Jæddæ!

Smertefull og After Sun-duftende hilsen,
Sindre Pablo.

Reklamer

2 Responses to “«Give me something». Bilder fra Fetteh og litt om livet som obruni”

  1. Antoine Says:

    Jeg har stemt på deg på deiligst. Du fikk karakter «50 PRIVAT».

  2. Kristoffer Says:

    *klappe godt på magen* =)


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: